Team schooljaar 2018-2019

Niels van de Mond

“Ik ben intern begeleider op onze school. 
Dat betekent dat ik verantwoordelijk 
ben voor de leerlingenzorg  en leerkrachten en ouders ondersteun. Mensen in mijn omgeving zeggen dat ik goed kan luisteren. Dat is iets wat ik heb geleerd zoals ik heel veel geleerd heb de afgelopen 30 jaren in het onderwijs. Luisteren, samenwerken, denken in mogelijkheden en iedere dag weer durven leren; dat zijn in mijn ogen heel belangrijke zaken in mijn werk als intern begeleider.”

Medisch kinderdagverblijf
“In het onderwijs heb ik in verschillende organisaties gewerkt. Als jong ‘manneke’ ben ik ooit begonnen op een medisch kinderdagverblijf. Hier werkte ik met kinderen met een beperking. De samenwerking met ouders was daar heel intensief en ik heb daar heel veel van ouders geleerd. Verder leerde ik daar samenwerken met allerlei specialisten, zoals  kinderartsen, logopedisten, fysiotherapeuten en orthopedagogen. Na 7 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Deze uitdaging vond ik in een middenbouw groep op een basisschool. Hier leerde ik vooral omgaan met verschillen in de klas.”

Speciaal basisonderwijs
“Daarna verhuisde ik naar het speciaal basisonderwijs. Negen jaar lang heb ik kinderen in kleinere groepen intensief mogen begeleiden. Op deze school zaten veel kinderen die vast waren gelopen in het basisonderwijs en al een poosje niet goed in hun vel zaten. Hier heb ik geleerd dat het enorm belangrijk is dat je je eerst veilig en vertrouwd moet voelen voordat je kunt leren.”

Schooldirecteur
“Omdat ik me ook steeds meer beleid ging bezig houden was de stap naar schooldirecteur een logische vervolg. Het belangrijkste in die functie was voor mij luisteren naar de kinderen en leerkrachten. Kijken wat ze nodig hadden en samen mogelijkheden zien voor verdere ontwikkeling. Met het groeien van de school kwamen er steeds meer managementtaken op mijn bordje te liggen en zat ik bijna fulltime achter de computer. Na 9 jaar vond ik dat ik mijn kwaliteiten beter tot hun recht kwamen in mijn werk als intern begeleider. Daarom heb ik deze overstap gemaakt naar mijn huidige functie. Ik heb in al die jaren veel geleerd en veel kennis opgedaan over bijvoorbeeld  autisme, adhd en dyslexie. Mijn bagage en ervaring zet ik heel graag in om te kijken naar wat kinderen, leerkrachten en soms ook ouders nodig hebben.”

e-mailadres: n.vdmond@stichtingoog.nl
Media
  • Niels.jpg